NEKATERIH STVARI SE NE NAVELIČAM (ČLANEK: SNEŽA VIDOVIČ)

Pred časom sem brala nek članek kako je pomembno stremeti k spremembam, kako nas to ohranja žive, agilne in v koraku s časom. Nekaj v meni pa se je uprlo tej trditvi.

Je že res, da je življenje samo niz spreminjajočih se procesov in da je prav, da smo odprti za spremembe. Toda danes je tako ali tako ogromno sprememb, ki vdirajo v naša življenja, od tod tudi toliko anskioznosti. Zadnja leta pri svojem delu zaznavam in čutim, da so zelo potrebne tudi stalnice. Določene stalnice nas pomirjajo, nam dajejo korenine in občutek varnosti. Ko govorim o stalnicah ne mislim na dnevno rutino in obveznosti. Tokrat imam v mislih stalnice v katerih uživam in so mi pisane na kožo, me duševno hranijo ter mi dvigajo kvaliteto življenja. To so stvari za katere si prizadevam, si za njih zavestno najdem čas in jih umestim v svoje življenje.

Vsekakor je bil potreben čas raziskovanja, da sem odkrila katere stvari so to … torej bilo je tudi obdobje sprememb, zavestnega eksperimentiranja in spoznavanja sebe, a ko sem ugotovila kaj mi je pisano na kožo, sem pri izbiri vztrajala. Te stalnice mi danes v veliki meri olajšajo življenje. Najsi gre za banalne stvari kot na primer izbor oblačil ali obutve oz. izbor točno določenih trgovin, kozmetike, živil,  restavracij, frizerja …ali življenjsko pomembnih stvari kot so izbor prijateljev, partnerjev, ki so naši življenjski sopotniki. Tako kot so potrebne spremembe, so nujne tudi stalnice oz neko zdravo ravnovesje obojega.

V tem duhu razmišljanja sem dobila še eno potrditev ta teden. Moja dolgoletna učenka mi je pisala, da nestrpno čaka začetek tečajev joge in da se želi vpisati v svojo skupino. Hkrati je povedala, da ni boljšega, ko že sredi poletja vidi urnik za novo sezono, ki se skoraj ne spreminja in že vrsto let ve, da je sreda dan za njeno jogo…. njen soprog pa ima košarko ob ponedeljkih. Pa sem si drznila vprašati, kako to, da se po 19 letih ne naveliča joge in mene, vsa leta ista joga in ista učiteljica? Njen odgovor je bil zanimiv in za mene zelo dragocen:

»Veš Sneža, nekaterih stvari se ne naveličam, ker mi enostavno tako zelo dobro denejo. Praksa joge je živ sistem, je kot narava, ki je vedno čarobna, v vseh letnih časih. Jaz se srede in joge vedno veselim in še dolgo bom vztrajala.« 

Zelo veliko mi pomenijo take izjave in pozitivne izkušnje naših tečajnikov. Hvaležna sem, da sem lahko stalnica v življenju nekoga.

Pa vi? Katere stalnice so v vašem življenju, ki se jih zavestno držite? Kaj je tisto za kar veste, da ne boste kar tako izpustili iz rok … kdo so ljudje, ki vas spremljajo že leta? Včasih so stalnice kar malo samoumevne, se vam ne zdi? Povejte ljudem, ki vas obkrožajo in so »vaše stalnice«, da so za vas pomembni … da jih potrebujete, jih cenite in prevsem, da imajo posebno mesto v vašem življenju.

Sneža Vidovič
Vodja Joga studia Sadhana